• Hjem
  • Anbefalingen
    • 01-rollebevissthet
    • 02-kultur
    • 03-habilitet
    • 04-digital-sikkerhet
    • 05-personvern
    • 06-ytringskultur
    • Bokprosjektet
  • Debatt
  • Om oss
  • English
    • Corp Gov Code
    • About Us
CORPRT TenkeTank
  • Hjem
  • Anbefalingen
    • 01-rollebevissthet
    • 02-kultur
    • 03-habilitet
    • 04-digital-sikkerhet
    • 05-personvern
    • 06-ytringskultur
    • Bokprosjektet
  • Debatt
  • Om oss
  • English
    • Corp Gov Code
    • About Us

Debatten om kravene til kvinner i SMB-styrer må komme på rett spor

29/7/2024

2 kommentarer

 
Picture
​Frode Solberg
Høyskolelektor
BI Trondheim




Lovendringen om kjønnsrepresentasjon i styrer og debatten rundt dette mangler noen viktige faktorer. Det er eierne, ikke mangel på kvinner, som ofte er den største bremsen.
​Hvordan kvinner kan finne styreverv og gjøre seg tilgjengelig for disse gjennom databaser, styrekurs og annet er en liten del av utfordringen man står overfor. Kompetente kvinner til å bekle vervene som nå kommer, er det minste problemet vi har.

Hva kan selskapene gjøre for å finne kvinner til styrene er heller ikke den store utfordringen. Debatten har nok hatt, og har, en noe litt ensidig – lettvint og til dels skeiv vinkling. Fokuset må nå flyttes til utvikling av bedre styrer i våre små og mellomstore bedrifter (SMB).

SMB er annerledes
Et aksjeselskap innen SMB-segmentet er ikke det samme som et børsnotert selskap. I mange sammenhenger ser vi at kunnskapen om SMB igjen viser seg å være lav. Man kan ikke ta en «copy paste»-øvelse fra de store selskapene som tradisjonelt har hatt det vesentligste fokuset i alle styredebatter gjennom de siste 20+ årene. Herunder søkelyset på studier og undersøkelser av våre styrer.

Man kan heller ikke (som det synes være en oppfatning rundt) foreta en endring /utvidelse av SMB-styrer med et par kvinner, så er det hele på plass.

Det er eier(ne) som velger styre.

Hva da når majoriteten av SMB-eiere i det alt vesentligste er 1 - 3 personer som også besitter rollene som styreleder, styremedlem og daglig leder. Ofte i en og samme person med et «enestyre» og «enevelde»?

Dette er et faktum man må ta med seg som basis i diskusjonen om styrefornyelsen vi skal ha, og som vi behøver. Her hjelper det lite med databaser foreløpig.

Krevende endring
Her må det jobbes med å få eierne, som jo velger styre, til å forstå nytteverdien for bedriften (og de selv som ledere) i å bygge opp en reell og aktiv styrefunksjon. En reell styrefunksjon og ikke et passivt papirbasert styre».

Dette innebærer for svært mange av disse selskapene en krevende endringsprosess fra å ha full styring med virksomheten til å overlate styring – utvikling og overordnet ledelse til andre og da gjennom en «ny ledelsesstruktur» i virksomheten.

Kjenn på den endringen hos en eller to personer som har drevet bedriften «på sin måte» i 10 – 20 – 30 år.

I tillegg kommer etablerte oppfatninger hos svært mange av disse om at et styre er unødvendig og en kostnad med honorarer vi ikke trenger.

Å fornye styrer i SMB er for de fleste av disse en tung organisatorisk beslutning og en krevende endringsprosess for eier(ne) med da «å gi styringen til andre»? En feil oppfatning og innstilling mener mange, men uansett så er den der og den sitter godt fast.

Organisasjonsutvikling og virksomhetsutvikling er krevende uansett og det er i høysete grad dette det er snakk om for svært mange i forhold til denne endringen med kjønnsrepresentasjon i styrer – som jeg 100% mener er riktig og nødvendig.

To veier til målet
Det må gjøres noe for å få fremdrift ut ifra dette. Hvordan skal vi får eiere til å se verdien av å bygge et godt og aktivt styre som løfter bedriften videre?

Jeg ser to alternativer – et er ganske dårlig, det andre bedre:

1. Defensiv og dårlig løsning: Ved å endre dagens styre fra eksempelvis de tre eierne som utgjør styret til kun personer. Den ene er jo kanskje daglig leder og kan gå ut av styret som stemmeberettiget medlem. Dermed er vi nede på to slik at «vi slipper å ta inn disse kvinnene». Eller man kan løse «kvinneproblemet» ved å ta inn kone/søster/datter/mor – slik at det blir innen familien. Konsekvensen er at vi fortsatt vil ha et passivt og papirbasert styre. Vi får da håpe de som kommer inn er kjent med styreansvaret hvis noe skulle skje.

2. Fremtidsrettet og god offensiv løsning: Ved å fornye styret og overordnet ledelse til det beste for bedriftens videre utvikling og gode resultater. Eierne er fortsatt med i styret (selvsagt), men man får inn ny kompetanse som kan bidra til å løfte oss videre og som vil kunne være en aktiv og god lederstøtte i fornyelsen av bedriften.

Vi vurderer ofte kompetansebehov ut ifra vår egen kompetanse og det kan lett føre til «more of the same»

Hvor er de gode hjelperne?
Eksempelvis kan man finne gode styrekandidater hos bedritens bank, regnskapsfører, revisor, tilsynsmyndigheter eller lignende, som kan spille en aktiv rolle her. Mange av SMB-eierne trenger informasjon og kunnskap, samt positiv påvirkning, fra instanser de har et nært forhold til og som de stoler på.

Disse og andre kan bidra og komme med innspill til hva slags kompetanse som bedriften behøver – slik som organisasjonsutvikling/ledelse/strategi/marked/bærekraft/IKT/HR osv.

Det er ikke alltid så lett å se hvilken kompetanse man trenger. Vi vurderer ofte kompetansebehov ut ifra vår egen kompetanse og det kan lett føre til «more of the same». Det er kanskje ikke det man trenger.

Det er svært høy kompetanse i disse SMB-bedriftene, noe de har bevist over mange år gjennom å drive frem en lønnsom og levedyktig bedrift. Så la det være sagt: Å tilføre ny kompetanse i tillegg til de man har er ikke en underkjennelse av eksisterende kompetanse.

Det er min påstand at å lede en SMB er den mest krevende formen for ledelse – med de begrensede ledelsesressurser man har i en mindre virksomhet. Ledelse av en SMB er multitasking på høyeste nivå.

Kjære eier, ta kontakt med noen i dine omgivelser og dine gode hjelpere slik at du kan bringe bedriften videre – og da med hjelp av et godt, aktivt og mangfoldig styre som vil bedriten vel.

Kjære kvinner, ta kontakt med eierne for en positiv dialog med søkelys på videre utvikling av denne gode og spennende bedriften.

Lykke til alle sammen!

2024-07-29: Les kronikken i Dagens Perspektiv
Debatten om kravene til kvinner i SMB-styrer må komme på rett spor

2 kommentarer
Victor jensen link
30/7/2024 07:41:05

Det sies at eierskap er viktig, styrearbeid svært viktig og daglig ledelse avgjørende.

Det er utvilsomt riktig på kort sikt, men tatt i betraktning at det er eierne som utnevner styret og styret som tilsetter daglig leder, så er det eierskapet som avgjør - når akt kommer til alt.

Derfor er jeg enig med artikkelforfatteren av det er eierne i kraft av å ta på seg eier-hatten som har den største og mest avgjørende betydning for hvordan det går med små og mellomstore bedrifter.

Det er alt for få norske SmB som ikke vokser seg store og internasjonale, og da er det eierne med ambisjoner som må se seg selv i speilet. Finne ut av sine egne sterke og svake sider som bedriftseier, og supplere seg med den kompetanse og de egenskaper som er mest avgjørende for bedriftens utvikling. Få til den beste helheten - selv selv inkludert.

Alt for mange eiere er sysselsatt som styreleder og også ofte som daglig leder. Noe vi i StyreAkademiet har dokumentert i snitt medfører omlag halvparten av den omsetning og det resultat som andre får til. Så ja - det er det rette styret som må til, og som kan sette på den rette, daglige leder. Eierskapet må utøves gjennom styret - ikke direkte gjennom egen innsats i utførende roller i bedriften.

Dette gjelder vel å merke først og fremst bedrifter som begynner å få en viss størrelse (mer enn 30 til 50 mill. i omsetning), og der eieren eller eierne vil noe mer.

Svare
Birthe M. Eriksen link
31/7/2024 14:13:47

Det var mange som trodde at kravene til kjønnsrepresentasjon i ASA selskapene ikke var en særlig god idé. Forskning i årene som har gått siden kravet kom inn i allmennaksjeloven, har gjort spådommen til skamme. Akkurat som innføringen av røykeloven, så er den viktigste endringen, at holdningene våre er endret. Man tenker annerledes når det skal velges styremedlemmer, og man leter i en "pool" som forenklet sagt, er dobbelt så stor som den tradisjonelt har vært.

Selvsagt er det stor forskjell på allmennaksjeselskap og SMB-selskap. Styrene er mindre, og avstanden mellom eierne og styret er betydelig mindre. Det blir en annen dynamikk, og trolig vanskeligere for eierne å slippe litt taket i det som kan være en opplevelse av "kontroll".

Behovet for kunnskapsheving på det man nå har av erfaring fra mer mangfoldige styrer, har vist seg å utgjøre merverdi opp mot virksomheters evne til å realisere virksomheters målsetninger, er imidlertid avgjørende. Det gjelder merverdi i forhold til innovasjon. Det beste eksempelet jeg har hørt, er da Gilette første gang fikk en kvinne i styret, som påpekte at kvinner lånte sine kjæres barberhøvler for å barbere leggene - og dermed åpnet opp et dobbelt så stort marked for egne kvinneprodukt).

I vår tid handler det også om verdien av å ta inn personer i styret som kommer utenfra "gutteklubber" og andre snevrere miljø, som kan se etablerte kulturer som for eksempel er preget av lite åpenhet og homogenitet. Verdien av stemmer som faktisk tør å være kritiske og utfordre det bestående med nye perspektiv og annen type kompetanse, er i vår tid viktigere enn noen sinne. Det å ruste egen kultur og styrer for å sikre en åpnere kultur, hvor slik åpenhet ikke feilaktig påklistres merkelappen illojalitet, er grunnleggende.

Som advokater, møter vi ofte eskalerte konflikter som med enkle grep på et tidligere stadium, kunne vært forhindret eller håndtert. Når slike konflikter er knyttet til eiere/styremedlemmer/øverste ledelse, er de som regel symptomer på at de verdiene som er beskrevet ovenfor, ikke er til stede. Det er for tette bånd, en sammenblanding av økonomiske og familiære interesser og emosjoner osv. At lovgiver nå både skjerper krav til åpne ytringskulturer (i arbeidsmiljøloven), og mer diversifiserte styrer, bør i denne forbindelse ses i sammenheng.

Men når alt kommer til alt: Det er vanskelig å understreke sterkt nok hvilken betydning kompetanseheving har, for både eiere, styremedlemmer og toppledere. Dette "hellige triangel" må stadig revidere sine roller og sitt samspill, i lys av en lovgivning som nå setter andre rammer, både for utøvelsen av den enkeltes roller, og for den virksomheten de sammen skal forvalte og realisere formålet til.

Svare



Legg igjen et svar.

    Bilde
    Styrearbeid i SMB
    Bilde

    TEMA

    Alle
    Ansvarlig Næringsliv
    Bærekraft
    Det Grønne Skiftet
    Formuesskatt
    Habilitet
    Kjønnsbalanse
    Kommunikasjon
    Ledelse
    Norsk økonomi
    Rammevilkår
    Rollebevissthet
    Skatt
    Styrets Ansvar For Virksomhetens Kultur
    Usikretider
    Valg Av Form Og Struktur
    Ytringskultur Og Varsling
    Økonomi

    RSS-feed

    Spaltister, kommentator og kronikkforfattere

    Blix, Arne Peder
    Eriksen, Birthe
    Five, Hedda Foss
    Fossheim, Lena
    Jensen, Victor
    Lindberg, Svein
    Lyngaas, Per Morten
    Nordmo, Snorre
    ​Romen, Tom
    Settevik, Ole Morten
    Sexe, Grete
    Solberg, Frode
    Top, Vidar
    ​Ulstein, Kjersti
    Vannebo, Jeanette
    Vindenes, Knut

    ARKIV

    juni 2025
    Kan 2025
    april 2025
    mars 2025
    januar 2025
    november 2024
    oktober 2024
    juli 2024
    februar 2024

Picture
Administrasjon
Kontaktskjema
Engelsk
Bilde
Org nr: 831 192 232
Grundingen 6
0250 OSLO

2025 © corprt.no. All rights reserved.
  • Hjem
  • Anbefalingen
    • 01-rollebevissthet
    • 02-kultur
    • 03-habilitet
    • 04-digital-sikkerhet
    • 05-personvern
    • 06-ytringskultur
    • Bokprosjektet
  • Debatt
  • Om oss
  • English
    • Corp Gov Code
    • About Us