6. Ytringskultur og varsling
Styret skal ivareta aksjonærverdiene ved å sikre en åpen ytringskultur og skaffe seg kunnskap om varsling som mekanisme for forebygging og avdekking av kritikkverdige forhold i virksomheten. Styret skal sikre rutiner for forsvarlig og habil håndtering av mottatte varsler, beskyttelse av varsler og andre berørte, samt håndtere varsler på laveste nivå. Styret skal dokumentere og evaluere sitt arbeid.
(Versjon 1-1: Siste oppdatering 2025-02-13)
Kommentarer
Anbefalingen tar utgangspunkt i det grunnleggende, nemlig at varsling er en del av arbeidstakeres alminnelige ytringsfrihet, jf. Grunnloven § 100/EMK art. 10. Forskning viser at det i virksomheter med en god ytringskultur, hvor de ansatte opplever at det er takhøyde for å ta opp vanskelige tema, ikke vil være behov for varsling. Når de ordinære systemene for ledelse og kontroll svikter, er imidlertid både virksomheten selv og dens interessenter (stakeholders), avhengige av at ansatte (eller andre insidere), påtar seg den personlige risikoen det kan innebære å varsle.
Utforming og implementering av system og retningslinjer for varsling, må ses som en viktig del av selskapets risikostyring (risk-management). Styret er dessuten rettslig og for alle praktiske formål, det øverste interne varslingsnivået i et aksjeselskap.
Styret som arbeidsgiver er underlagt omfattende rettslige forpliktelser til å sikre effektive rutiner og system for varsling, ivareta sine arbeidstakeres særskilte varslervern og sikre dem et forsvarlig arbeidsmiljø etter arbeidsmiljøloven kap. 2A.
Med det formål og sikre at kritisk informasjon kommer frem til virksomhetens beslutningstakere, og gjøre det trygt for alle arbeidstakere å varsle, skal styret for eksempel:
Utforming og implementering av system og retningslinjer for varsling, må ses som en viktig del av selskapets risikostyring (risk-management). Styret er dessuten rettslig og for alle praktiske formål, det øverste interne varslingsnivået i et aksjeselskap.
Styret som arbeidsgiver er underlagt omfattende rettslige forpliktelser til å sikre effektive rutiner og system for varsling, ivareta sine arbeidstakeres særskilte varslervern og sikre dem et forsvarlig arbeidsmiljø etter arbeidsmiljøloven kap. 2A.
Med det formål og sikre at kritisk informasjon kommer frem til virksomhetens beslutningstakere, og gjøre det trygt for alle arbeidstakere å varsle, skal styret for eksempel:
- Anerkjenne viktigheten av at den enkelte arbeidstaker både generelt kan ytre seg fritt om faglige, politiske og moralske spørsmål,og varsle trygt om mulige kritikkverdige forhold i virksomheten.
- Benytte årshjulet til å fastsette nødvendige aksjonspunkt.
- Etablere retningslinjer for varsling i virksomheten som:
- Sikrer at ansatte (og andre) kan varsle trygt.
- Sikrer en effektiv, forsvarlig og habil undersøkelse og saksbehandling av mottatte varsler. Dette omfatter varsler rettet mot den øverste ledelse.
- Sikrer et forsvarlig arbeidsmiljø, hvor arbeidstaker som har varslet, er beskyttet mot represalier, og hvor den omvarslede og andre berørte ivaretas.
- Styret skal kreve jevnlig rapportering fra daglig leder eller den styret bemyndiger, om:
- Arbeidet med å sikre en åpen ytringskultur
- Arbeidet med å sikre et system/rutiner for varsling som er forsvarlig og habilt.
- Hvordan det arbeides med å undersøke mottatte varsler og håndtere disse på lavest mulig nivå.
- Hvordan det sikres medvirkning fra arbeidstakernes representanter i arbeidet.
- Styret skal sikre evaluering av varslingsrutinenes effektivitet. Daglig leder eller den styret bemyndiger, skal for eksempel årlig, rapportere til styret om:
- Hvor mange varsler som er mottatt i inneværende år?
- Hvilke typer kritikkverdige forhold det er varslet om?
- Hvordan varslene er håndtert?
- Er det gjennomført organisasjonsmessige eller andre typer endringer som følge av varsler?
- Er rutinen evaluert med utgangspunkt i erfaringene som er gjort?
- Har evalueringen gitt grunnlag for revidering av systemet/rutinene for håndtering av intern varsling?
- Styret skal sikre at privat granskning av innholdet i mottatte varsler kun benyttes som et ekstraordinært tiltak der andre former for undersøkelse/konfliktløsning ikke har ført frem eller anses formålsløse. Enhver undersøkelse etter aml. § 2A-3 (1) av et visst omfang og alvor, skal følge rettsvernsstandarden i Advokatforeningens retningslinjer for private granskninger, uavhengig av om den gjøres internt med/uten advokatbistand, eller som ekstern uavhengig granskning.
- Arbeidet med å utarbeide, iverksette og evaluere varslingsrutiner, skal skje med involvering av verneombud og ansattes representanter.
- Arbeidet med å undersøke mottatte varsler og iverksette tiltak for løsning av konflikter og andre eventuelle avdekkede kritikkverdige forhold, skal så langt det er mulig og forsvarlig, forankres hos verneombud og ansattes representanter, med den målsetning å løse konflikten/saken på lavest mulig nivå.
Referanser
A. LOV- OG REGELVERK
B. FORARBEIDER
Varsling:
Korrupsjon:
Selskapsrett:
C. LITTERATUR
Bøker/avhandlinger:
Artikler, rapporter mv.:
- Lov av 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven), særlig § 1-1 bokstav c) og kap. 2A.
- Lov av 18. juni 2021 nr. 124 om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven)
- Lov av 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven), spesielt § 6-12 ff.
- Lov av 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper (aksjeloven), spesielt § 6-12 ff.
- Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES), særlig pkt. 10.
B. FORARBEIDER
Varsling:
- NOU 2018: 6 – Varsling, verdier og vern med vedlegg.
- Prop. 74L (2018-2019) Endringer i arbeidsmiljøloven (varsling).
- Innst. 315L (2018-2019) Innstilling fra arbeids- og sosialkomitéen om Endringer i arbeidsmiljøloven (varsling).
- Lovvedtak 70 (2018.2019) Vedtak til lov om endringer i arbeidsmiljøloven (varsling).
Korrupsjon:
- Ot.prp. nr. 73 (2006-2007) Om lov om endring i lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning (gjennomføring av Europarådets sivilrettslige konvensjon om korrupsjon). 1 Retningslinjer for private granskinger | Advokatforeningen 3
- Innst. O. nr. 6 (2007-2008) – Innstilling fra justiskomitéen om lov om endring i lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning (gjennomføring av Europarådets sivilrettslige konvensjon om korrupsjon).
- Besl. O. nr. 33 (2007-2008) – Lov om endring i lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning (gjennomføring av Europarådets sivilrettslige konvensjon om korrupsjon).
Selskapsrett:
- NOU 1996:3 Ny aksjelovgivning
- Ot.prp.nr.23 (1996-1997) Om lov om aksjeselskaper (aksjeloven) og lov om allmennaksjeselskaper (allmennaksjeloven)
C. LITTERATUR
Bøker/avhandlinger:
- Bjørkelo, Brita og Eriksen, Birthe M. (2021): Varsling i arbeidslivet. Arbeidsgivers og leders roller og ansvar.
- Nordrik, Bitten og Kuldova, Tereza Ø. (2021): Faktaundersøkelser - et «hybrid konfliktvåpen» på norske arbeidsplasser – en refleksiv studie, Gyldendal.
- Eriksen, Birthe M. (2016): Arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold. Med hovedvekt på varsling i aksjeselskap, phd. avhandling, UiB.
- Eriksen, Birthe (red.) (2014): Å bekjempe et samfunnsonde. Om korrupsjon, varsling, granskning og organisasjonskultur.
- Aarbakke, A.M. m.fl. (2012): Aksjeloven og allmennaksjeloven, kommentarutgave, 3. utgave, Oslo 2012.
- Eggen, Kyrre (2002): Ytringsfrihet - vernet om ytringsfriheten i norsk rett, Cappelen Damm Akademisk.
Artikler, rapporter mv.:
- Eidsheim, Karianne N. og Eriksen, Birthe M (2018): Forholdet mellom arbeidsgivers styringsrett og arbeidstakers varslervern, jf. aml. § 2A-2, Magma nr. 3, 2018 s. 27-38.
- Eriksen, Birthe M. (2016): Arbeidstakers varslingsrett – Et verktøy for eierstyring og selskapsledelse? Kritisk Juss, Vol. 42, Utg. 1, s. 39-50.
- Eriksen, Birthe (2016): 2015 – Varslerens år, Kritisk Juss, Vol. 42 nr. 1, s. 51-54.
- Wiersholm (2015): Monika-saken: Arbeidsgivers håndtering av Robin Schaefers varsling, 25. juni 2015 (Fougner-rapporten).
- Ulseth, T.S. (2014): Taushetsplikt for ansattevalgte styremedlemmer, Lov og Rett nr. 1 2014, s. 45-60.
- Eriksen, Birthe M. (2010): Arbeidsrett eller eierstyring og selskapsledelse? Arbeidsrett vol. 7, nr. 1-2 2010, s. 66-74.